23 maj 2012

Visste du detta?

Solkräm, med lågt eller högt SPF, minskar inte pigmentproduktionen i huden under tiden man solar sig. Många tror att man inte blir brun om man använder solkräm, det är en myt. Det är nästan tvärtom, har man en oljig kräm som lämnar en blank yta på huden förbättrar den nästan brännan för att den gör så att strålningen reflekteras bättre. Så finns det också solkrämer som innehåller ämnen som påskyndar pigmentproduktionen och gör att solbrännan håller längre. 


Hur vet man då hur högt SPF (sun protecting factor) man skall välja till sin hudtyp?


Börja med att klassa din hudtyp i rätt grupp:
Typ1- bränner sig lätt och blir aldrig brun. Hit hör såna med naturligt rött/ orange hår och ljus/ fräknig hud, gröna ögon även så kallade albinos räknas hit.
Typ 2- bränner sig lätt men kan bli lite brun. Hit räknas såna som har blont hår och ljus hy, blåa eller gröna ögon. Solbrännan blir kanske inte direkt brun, utan kan även förekomma som fräknar. 1/3 av Finländarna hör till typ 1 eller 2. Typ 1 och 2 har också ökad risk för hudcancer.
Typ 3- kan bränna sig ibland men blir brun. En typ 3:a har oftast brunt hår, blåa, gråa eller bruna ögon. Solbrännan blir inte så mörk.
Typ 4- bränner sig sällan och blir lätt brun. Fyrorna har oftast mörkt hår och mörka ögon. Hit hör oftast Europeer. 
Typ 5- har naturligt brun hy, bränner sig aldrig. Personerna har mörka ögon och mörkt hår, huden är tjockare och tål mycket sol, såsom Nordafrikaner och Indier.
Typ 6- naturligt mycket brun hy, nästan svart, bränner sig aldrig. Afrikaner klassas i denna grupp, de får sällan hudcancer.


Huden har ett naturligt skydd som inte skyddar huden från UV-strålarna speciellt länge, därför behöver vi extra skydd från en kräm. Typ 1 har skydd som räcker endast i ett par minuter, typ 2 i ca 5min, typ 3 ca 10min, typ 4 ca 10min, skyddet hos typ 5 och 6 räcker längst. SPF berättar hur många gånger den förlänger naturliga solskyddet, t.ex. en person med hudtyp 3 använder en kräm med SPF 8, 10min x 8SPF= 80min. Alltså efter att man smort in sig räcker solskyddet i ca 80min, därför bör man smörja in sig på nytt med jämna mellanrum och efter att man simmat (trots att det står Waterproof på solkräms förpackningen).


När man smörjer in hela kroppen bör man använda en mängd som motsvarar ca 1,5dl för att man skall få ett tillräckligt tjockt och skyddande lager. Smörjer man endast med ett tunt lager blir skyddsfaktorn även lägre och kortare. För att man skall vara på säkra sidan bör man även vänta i 30min efter insörjningen före man går ut i solen. Använd gärna egen kräm för ansiktet, något som inte innehåller paraffinolja eller parfym. Har man parfym på huden under tiden man solar finns det en stor risk för misspigmentering av huden, det är ganska vanligt att man på sommaren stöter på decolletage och halsar med bruna fläckar på. Det är även bättre att använda högre SPF i ansiktet eftersom huden där är tunnare, speciellt partiet runt ögonen. 


Hoppas ni har hittat er egen hudtyp så ni kan skydda er på bästa vis. För att kroppen skall få tillräcklig dos av D-vitamin räcker det med att sola ca 30min med bara armar. Njut friskt och försiktigt av solen så ser huden också yngre ut i framtiden! Ställ gärna frågor om du undrar något :)


(infon tagits från STUK.fi och undervisningsmaterial)


Nedan några produkter jag skryter över







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar